مذاکرات در سطوح سیاسی و کارشناسی در این چند روز ادامه داشته است و دو طرف ایران و آمریکا به تبادل دیدگاهها و نظرات خود برای عبور از دو سه موضوع اختلافی با هماهنگی اتحادیه اروپا ادامه میدهند. موضوع رفع تحریمها و لیست شرکتها و نهادها و افراد ایرانی، تضمین عدم خروج یک جانبه یک عضو از برجام، حل و فصل و مختومه کردن موضوعات پادمانی میان ایران و آژانس، چگونگی و زمانبندی اجرای برجام از موضوعات مهمی هستند که میان دو طرف ایران و آمریکا با هماهنگی اتحادیه اروپا مورد بحث است.
به گزارش آفتابنیوز؛ نمایندگان روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان در این دور از مذاکرات در سطح کارشناسی در جریان روند مذاکرات قرار می گیرند اما نمایندگان رسمی آنها در مذاکرات حضور ندارند.
به گزارش ایسنا، منابع ایرانی بر این نظرند، در صورتی که طرف مقابل در مورد این موارد تصمیمگیری کند، میتوان بلافاصله وارد مرحله "جمعبندی" مذاکرات شد. آنها معتقدند، ادامه مذاکرات و گامهای بعدی، به تصمیمات سیاسی طرف مقابل بستگی دارد.
کشمکشهای پادمانی در وین برای احیای برجام
سایت یورونیوز نیز در خصوص مذاکرات وین نوشته است: چهارمین روز مذاکرات هستهای برای احیای برجام همچنان در وین در حال پیگری است و هرچند اخبار رسانهای چندانی از آنچه پشت درهای بسته میگذرد منتشر نمیشود اما رایزنیها برای حصول به توافق ادامه دارد.
روز یکشنبه علی باقری، مذاکره کننده ارشد ایرانی بار دیگر با انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات، دیدار و گفتگو کرد. جزئياتی در خصوص محتوای مذاکرات باقری و مورا منتشر نشده اما رسانههای ایران تصاویری از حضور باقری و دیگر اعضای تیم مذاکره کننده ایرانی در مراسم عزاداری تاسوعا منتشر کردند. گفته میشود اعضای هیات ایران شب گذشته با حضور در یک مرکز مذهبی در پایتخت اتریش در مراسم شب نهم ماه محرم شرکت کردند.
در همین حال اخبار غیررسمی نشان میدهد که محور گفتگوها بیش از همه بر مسائل مربوط به پادمان متمرکز است و طرفین همچنان بر سر این مسئله با یکدیگر اختلاف نظر دارند. از سوی دیگر گزارشهایی در رابطه با عقب نشینی ایران از برخی از شروط خود همچون موضوع خروج سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی ایالات متحده و همچنین دریافت تضمین از آمریکا برای عدم تکرار تجربه خروج این کشور از توافق منتشر شده است.
مقامهای رسمی هنوز در این مورد اظهار نظری نکردهاند اما رسانههای مختلفی چون بلومبرگ، وال استریت ژورنال و پولتیکو به نقل از دیپلماتهای عالیرتبه گزارش دادهاند که تنها اختلاف باقیمانده میان ایران و آمریکا مساله پادمانی و پاسخهای ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
ایران می گوید که گزارشهای آژانس «سیاسی» است و این پرونده باید همزمان با احیای برجام مختومه اعلام شود. این در حالیست که آمریکا و اروپا معتقدند تهران باید به پرسشها در خصوص پیشینه برنامه هستهای خود پاسخ دهد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشتر در چندین گزارش خود از کشف اثر اورانیوم در مراکزی از ایران خبر داده بود که از سوی تهران به عنوان مرکزی برای غنیسازی اورانیوم معرفی نشده بود.
مدیران آژانس میگویند تردیدهایی در خصوص پیشینه برنامه هستهای ایران وجود دارد و تهران باید با شفافسازی به پرسشها پیرامون این مساله پاسخ دهد. در مقابل اما تهران میگوید در صورتی که این پرونده مختومه اعلام نشود، احتمال بازگشایی دوباره آن در آینده و طرح مباحث جدید علیه برنامه هستهای ایران وجود خواهد داشت.
محمد مرندی، مشاور رسانهای تیم مذاکره کننده ایران در گفتگو با شبکه المیادین نزدیک به حزب الله لبنان بخت رسیدن به توافق را ۵۰ درصد اعلام کرده است. آقای مرندی در خصوص اینکه توافقی حاصل خواهد شد یا خیر گفت: «نمیدانم. شانس توافق ۵۰ درصد است.»
او همچنین با اشاره به اینکه اختلافهای باقیمانده میان ایران و آمریکا است تاکید کرد که اختلافی میان ایران با روسیه و چین و یا کشورهای اروپایی وجود ندارد.
لارا روزن، یکی از خبرنگاران آمریکایی که سالهاست مذاکرات هستهای ایران را از نزدیک دنبال میکند در حساب توییتری خود به نقل از دیپلماتهای اروپایی نوشته است که مذاکرات «مثل همیشه آهسته» پیش میرود.
خانم روزن همچنین در ادامه نوشته است که دیپلماتها روز جمعه روند گفتگوها را «کُند» و روز شنبه «آهسته ولی پیوسته» خواندند.
دور تازه مذاکرات برای احیای برجام برای چهارمین روز متوالی در وین پی گرفته میشود و طرفهای مذاکرهکننده امیدوارند بتوانند در این دور بر اختلافات باقیمانده فائق آیند.